[subcontent;block=div] [subcontent.content]

Een brandende kwestie | Ton van Es | Misset Horeca

Datum: 27-05-1983

uiterst schaarse château grillet

Het was aan het eind van een schitterende maaltijd met zeer bijzondere wijnen, die Joop en Ine Droogh-Goossens van Badhotel Zeerust, samen met chef-kok Henk Savelberg, presenteerden na een unieke proeverij van verschillende jaargangen van de uiterst schaarse Château Grillet, een proeverij die door zijn omvang zelfs voor importeur Pieter Wielinga en château-eigenaar Canet uniek te noemen was.

Henk Savelberg bij Gérard Pangaud

Op die mooie en interessante maaltijd kom ik misschien nog wel eens terug, het gaat me nu in eerste instantie om een klein detail, om een van de opgemaakte koekjes bij het dessert en de koffie. Een klein, rond, licht gewelfd koekbodempje, gevuld met een soort licht soufflerende citroencrème die even onder de salamander was geweest en daar een licht gratin-blosje had verkregen. Direct had ik een vermoeden waar die citroenfriandise vandaan kwam. Had Henk Savelberg nog niet zo lang geleden een korte stage gelopen bij Gérard Pangaud in Boulonge-Billancourt, aan de rand van Parijs, Rondpoint Rhin et Danube (vergis u niet met iets gelijknamigs aan de oostkant van Parijs)?

Verfbrander en citroenfriandises

En had ik, toen Pangaud nog in de Rue Montmartre zat, dat koekje daar al eens niet gegeten? Het klopte, Henk had het daar vandaan. Toen heb ik mijn tafelgenoten verteld hoe ik het bij Pangaud, onder in de kelder, ook heb zien maken. Niks salamander. Alle koekjes werden in rijtjes neergezet en toen...ging de verfbrander er over heen. De kort toegediende, felle hitte was net voldoende om de bovenkant licht omhoog te laten komen en te laten kleuren, terwijl de rest vrijwel onberoerd bleef. Vernuftig, nietwaar? Het wachten is nu alleen nog op de schilder die zijn verf met de slagroomspuit opbrengt.

verbrander

 

  • vlnr Henk Savelberg, Pangauds chocolaterie, Gérard Pangaud, Ine Droogh-Goossens
  • menukaartje diner bij Gérard Pangaud
  • Hure de langoustines et de ris de veau
  • Homard au Sauternes
  • Filet de sole au persil
  • Salade de Truffes fraîches
  • Bécasses
  • Fromages au Marc de Bourgogne
  • Soufflé au fruit de la passion
  • Friandises met de soufflerende citroencrème
  • Ine Droogh-Goossens: sigaren-ceremonie
Auteur: Ton van Es | Misset Horeca